Majlis Graduasi UM 2012

Salam/ Peace be upon you,

[This is posted to clear up my drafts – first edited on October 17, 2012]

Alhamdulillah, selesai sudah mengaji di UM.
Alhamdulillah, selesai sudah mengaji di UM. Thanks mom n dad!

First of all, Apis nak ucapkan banyak-banyak terima kasih kepada semua yang hadir dan call ucap tahniah masa konvo haritu (5 Oktober 2012). Terharu sangat. Serious! Soooo many presents, teddy bears and chocolates! I have never expected that. Baru ingat nak kena upah orang buat-buat kasi present. Lol. Anyway, to those people, you know who you are; you guys have made my day. Rasa macam raja sehari pun ada tu. :p To my family, colleagues, seniors, juniors, fellow AKIUM members, and friends, thank you so much.

Continue reading Majlis Graduasi UM 2012

Tazkirah Ramadan 1433H (2012M)

Salam/ Peace be upon you,

[This is posted to clear up my drafts – first edited on August 17, 2012]

Inilah suraunya.. Surau Jalan Rabung (pic from bukitjelutong.net)
Inilah suraunya.. Surau Jalan Rabung (pic from bukitjelutong.net)

Di sini apis nak kongsi apa yang apis dapat masa ceramah kat surau jalan rabung tempohari. Moga memberi manfaat kepada yang membaca. Sebenarnya, ceramah tu few days sebelum Ramadan tapi tak kisah lah kan. Membincangkan Hadis 40 karangan Imam Nawawi. Memandangkan itu hari pertama, jadi dimulakanlah dengan hadis nombor satu yang membincangkan tentang niat. Penceramah dia memang best, orang arab (kot) dan diterjemahkan penjelasan2 dia oleh ustaz Wafdi secara best juga. Malangnya, pagi tu apis memang mengantuk jadi dalam dok best2 tu pun tersengguk jugalah. Jadinya, ada beberapa kisah je yang melekat kat dalam kepala.

Continue reading Tazkirah Ramadan 1433H (2012M)

Things I found while cleaning up my room

Salam/ Peace be upon you,

[This is posted to clear up my drafts – first edited on July 4, 2012]

I just finished my final exam last few weeks and now looking forward for the graduation ceremony soon to be held on the first week of October. Yep. It’s 3 months of waiting. Gosh, that’s a whole lot time to kill! While most of my colleagues had or are starting their career, I prefer taking it slow. Want to spend some quality time with my family before entering the working life. And here I am, at home, still figuring out what to do for the next 3 months. Few things are already there actually. I definitely want to learn cooking, practice my French and help my mom with house chores (since she’s having real estate license exam somewhere next week). But first things first: I NEED TO CLEAN MY ROOM! All those mess from unpacking and stuffs made it looks like a pig sty. And look at the treasures I found while at it..

NOT my room. (pic from asianfanfics.com)
NOT my room. (pic from asianfanfics.com)

Continue reading Things I found while cleaning up my room

Mengkaji makna lirik: Perang Dah Tamat

Salam/ Peace be upon you,

[This is posted to clear up my drafts – first edited on February 26, 2012]

Akhir-akhir ni, lagu-lagu kolaborasi Malique dengan artis lama (i.e. M. Nasir, Jamal Abdillah) ada banyak senikata yang seolah meng-hint-kan sesuatu. Rasanya maksud sebenar lirik tu cuma orang yang karang je tahu but here’s my point of view tentang kemungkinan maksud lirik-lirik tersebut. Btw, lagu untuk post kali ni ialah Perang Dah Tamat, Malique ft. Rabbani. Lirik lagu diperoleh dari myLirik.com.

Perang dah tamat - Malique ft. Rabbani (pic from malaysianhiphop.com)
Perang dah tamat – Malique ft. Rabbani (pic from malaysianhiphop.com)

Continue reading Mengkaji makna lirik: Perang Dah Tamat

Clearing up my drafts

Salam/ Peace be upon you,

Oh lama betul tak singgah blog ni. Not that apis tak update langsung, I did, but tak habis karang. Idea bertimbun masa mula nak tulis post but then slowly hilang. Akibatnya, drafts bertimbun dekat dashboard. So now, my target is to clear up those drafts by finishing them up! Boleh je nak delete, but somehow rasa sayang pula sebab dah buat half way. Wish me luck. Hoyeah! >.<

Possibly one of the reason why I couldn't finish my posts. (pic from anasazimortgage.com)
Possibly one of the reason why I couldn’t finish my posts. (pic from anasazimortgage.com)

Semester Break yang Terakhir (harap-harapnya)

Salam/ Peace be upon you,

[This is posted to clear up my drafts – first edited on February 8, 2012]

16 Januari lepas, berakhir sudah satu lagi semester dekat UM. Tuptap-tuptap, dah nak masuk semester akhir dah rupanya. Ah, sekejapnya rasa macam tak percaya pulak kadang-kadang. Apa-apa pun, sebelum memecah kepala menyiapkan 2 final year project (research + plant design) semester depan, kita take a break dulu lah yea!! 3 minggu lebih cuti memang tak cukup sebenarnya tapi tak apalah, better than nothing kan?

Semua kusut before final paper, Process Control

Continue reading Semester Break yang Terakhir (harap-harapnya)