Cinta?

Salam/ Peace be upon you,

Cinta?

Cinta itu both indah dan menyeksakan. Serius. You don’t have to be in a relationship pun to know that. Yes, that extra attention and care from a certain someone tu buat cinta nampak indah belaka. Well, it is. Then again, equal percentage of being afraid of losing that very person, or betrayed of trust given buat cinta jadi sangat menyeksakan, kadang, sampai menggilakan. And like some things in life, cinta itu terlalu kompleks. Mungkin antara yang terkompleks sekali.

HEART-SHAPED-DROPS from smashmaterials.com

Cinta, yang sinonim dengan segala keceriaan, all the wonderful things life’s got to offer terkadang boleh jadi the exact opposite. Kerana cinta, sanggup berbunuhan; kerana cinta, keluarga dicampak entah ke mana; kerana cinta, hidup jadi porak peranda. Dan di sini, perkara yang dicinta itu subjektif rupanya. Boleh jadi ia manusia, kaum, negara atau bermacam lagi. Cuma mungkin yang pertama itu lebih dekat dengan semua, kerana interaksi yang jelas dua atau tiga halanya.

Persoalan tentang cinta, terlalu banyak untuk diungkap. Aku selalu tertanya-tanya, how do you know when you fall in love? Is the feeling even real? If it is, how do you define it? And why do I even have to think of love in the first place? Fikir pasal makanan lagi bagus kan, kurang stress, tambah prestasi perut.

For me, to fall in love is when you can’t stop thinking about that certain someone. Siang malam asyik terbayang je. Okay, mungkin tak se-intense itu, tapi still, dia yang special tu dah mengambil banyak space dalam memori kita yang tak seberapa ni. Orang selalu kata, hati akan sentiasa berdebar-debar bila dekat dengan dia. Hurmmm, true enough, tapi mungkin limited to the first few times jumpa je kot. From my experience la… Logically pun, letih la camtu atuk nenek yang dah bercucu-cicit kalau nak berdebar je bila jumpa. Silap hari bulan masuk hospital.

old-people-holding-hands2 from 1000awesomethings.wordpress.com

Is the feeling even real? Yang ni agak susah sebenarnya nak tahu, sebab hal ehwal perasaan ni tak termasuk dalam 5 senses manusia normal (e.g. deria rasa, sentuh, dengar, bau dan lihat). Apa yang pasti cuma kesan dia je. If you’re happy, it shows. Rasa ceria je, segalanya nampak indah. And if you’re not, it shows juga. Hari panas terik pun rasa gloomy. So to answer this, I’d say yes, kalau ada perasaan gembira atau sedih atau macam-macam tu disebabkan certain someone tu. But if you feel indifference, jelas you takda hati pun kat dia. Congrats.

How to define love, aside from referring to google. My definition would be acceptance. To accept the person that you love for his/her good qualities as well as their flaws. Sure some things can be changed for the better but to change so much, you’ll be left thinking, who you fell in love with in the first place? Was it only with the appearance? The jokes? The scent? Macam durian la, kenapa kita suka durian? Adakah hanya kerana manisnya? Tapi, ada buah yang lagi manis. Atau mungkin kerana baunya? Tapi bau durian lama-lama boleh memeningkan. Oh, rupanya kot, nampak gagah? Tapi ia tajam, boleh mencederakan. So in the end, you accept durian as a whole, because to change it, dia dah tak jadi durian la, mungkin dah jadi cucur durian atau durian crepe (oh, mengidam balik! =__=). Same goes to love. Terima seseorang itu dengan seadanya, sebab at the end of the day, kita ni pun bukanlah manusia paling sempurna yang tak ada flaw langsung kan?

love-you-quotes from wallpaperswala.com

Also, to quote from a movie:

Sekalipun cinta telah kuuraikan dan kujelaskan panjang lebar,

Namun jika cinta kudatangi aku jadi malu pada keteranganku sendiri,

Meskipun lidahku telah mampu menguraikan dengan terang,

Namun tanpa lidah, cinta ternyata lebih terang,

Sementara pena begitu tergesa-gesa menuliskannya.

Kata-kata pecah berkeping-keping begitu sampai kepada cinta,

Dalam menguraikan cinta, akal terbaring tak berdaya,

Bagaikan keldai terbaring dalam lumpur,

Cinta sendirilah yang menerangkan cinta dan percintaan.

– Ketika Cinta Bertasbih 2

Kita boleh la letak segala macam ciri/ syarat yang kita mahu untuk cinta, (e.g. nak yang putih la, tinggi la, etc) tapi akhirnya nanti, when you fall in love, you takkan check pun list tu. That’s why it’s called falling in love. Dah jatuh dah, tak sempat pun nak check list tadi…

Nite!!

Advertisements

Published by

fizzo2002

I'm friendly and open. I hate judgementalists and enjoy sharing my thoughts with others. ^__^

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s