Japan Escapade – Tokyo days (sequel)

Resuming previous post, we are still exploring Tokyo. But this time around, a bit farther from perhaps the world’s largest megalopolis. On our 3rd day, we head east for a fresher breeze (eh, it rhymes!)

Day 3 – Mt. Fuji, Lake Kawaguchiko and Shinjuku

Kawaguchiko station, Mt. Fuji at dusk.
Kawaguchiko station, Mt. Fuji at dusk.
  • Back when I agreed to travel to Japan, only two place I had in mind; Tokyo and Mount Fuji. Both very contrasting in nature. Tokyo, to experience the ever hectic life of the Japanese people while Fuji, for anything but. So glad that I had the opportunity to experience both during my maiden visit.

Continue reading Japan Escapade – Tokyo days (sequel)

Resepi Cheese Cake

Salam/ Peace be upon you,

Post kali ni pasal resepi cheese cake. 2 ke 3 minggu lepas saya cuba buat cheese cake kat rumah sewa Christy and Soon Kiat. Sukatan bahan-bahan yang biasa saya guna saya alter sikit sebab kat sini banyak barang2 tak guna gram. Oven pun guna Fahrenheit jadi agak2 je, boleh je nak convert tapi saja malas (padan muka sendiri kek hangit, haha).

Masukkan cream cheese dalam mangkuk/bekas

Bahan-bahan:

  • Cream Cheese (16 oz @ 454 g)
  • Gula (100 g)
  • Tepung (20 g)
  • Telur (2 biji)
  • Orange/ Navel (1 biji)
  • Heavy Cream (8 oz @ 227 g)
  • Choc. Chips/ Cookies (1 pack)

Continue reading Resepi Cheese Cake

Resepi Bajet

Salam/ Peace be upon you,

Post kali ni pasal makanan. Kepada yang tak mengenali, saya memang seorang pencinta makanan. 😀 Normallah kalau orang suka makanan yang sedap2, tapi selalunya makanan yang sedap2 ni ambil masa kalau nak buat dan kadang2 agak mahal bahan2 dia. Jadi, sebagai seorang yang enjoy memasak dan cuba untuk berjimat di negara orang, saya nak kongsi resepi2 bajet yang saya dah cuba buat sendiri. Untuk post ni, resepi yang saya baru buat untuk lunch kelmarin. Bahan-bahan dia saya recycle dari apa yang ada dalam peti ais. Jimat duit.

Pasta Salad

Pasta Salad (Boleh tahan gak kualiti kamera henpon sony lama ni rupanya..)

Saya bukanlah penggemar sayur sangat, tapi memandangkan kandungan dalam sayur tu penting untuk badan, saya cuba untuk jadikan sayur tu menarik dan sedap untuk dimakan. Kalau tak, memang tak letak punya dalam pinggan. 😛

Bahan-bahan:

Bahan-bahan pasta salad
  • Salad
  • Pasta
  • Mayonis
  • Butter (salted)
  • Bawang putih cincang
  • Cheese (Strong Cheddar)

Continue reading Resepi Bajet